lørdag 29. november 2014

BILDEFORTELLING



Å lage bildefortelling er en kreativ prosess som kan brukes både i elevenes læring innen digitale ferdigheter på mange trinn, men kan også overføres til noe elevene kan bruke i hjemmet, som for eksempel en liten video på julaften til sin familie.

Det å for eksempel gi elever på 6.trinn i oppgave å samle 10 bilder fra det siste året, og lage en oppsummering av det siste året, er noe som gir mening for elevene, og som gir de uvurderlig kompetanse innen IKT, bildebehandling og sette sammen historier på ulike plan. Her kan man dra inn fag som kunst og håndverk, sløyd, samfunnsfag, naturfag, og så videre.

Photostory 3 for Windows er et brukervennlig og godt program, å bruke fra de på småtrinnet og videre opp i årene på skolen. Man kan finne ut mer om Photostory 3 ved å sjekke ut linken:photostory3.

For å "linke" dette tilbake til tidligere blogger, er photostory et godt verktøy å bruke i eTwinning, hvor elevene kan lage historier som de sender til andre klasser.
NORSK PÅ NORSK....ELLER NORSK OG NYNORSK?


Det har vært mange debatter både innen skoleverket, i politikken og i media de siste årene, rundt spørsmålet om nynorsk er et nødvendig sidemål, og et nødvendig "onde" som mange elever og lærere refererer det til.



Jeg tenker at nynorsken er kommet for å bli, ikke minst fordi det utvider elevenes språkforståelse når det kommer til både det grammatiske, og for å utvide vår norske arv, i det å forstå dialektenes unike særpreg. Og kunne se språkutviklingen både i en historisk sammenheng,og som en viktig kulturfaktor, Dette mener jeg er avgjørende for å kunne ivareta Norges identitet også inn i fremtiden.



BOKSTAVLEK I NATUREN

Da jeg skulle forberede bildefortellingen, tok jeg utgangspunkt i min egen hverdag og de turene vi stadig vekk gjennomfører. Det var min 7- årige niese som kom på tanken om å lete etter bokstaver i naturen, på en av mange turer i Valnesfjord i Nordland.

Det første hun fant var en stor L.

Så glad kan man bli for å finne en bokstav i naturen, og ikke minst mestringfølelsen som kommer over å kunne bokstavene, og hvordan de ser ut.

Lykke til med å utforske bokstaver på ulike arenaer. Naturen byr på mye spennende!
PADLET

For et fantastisk verktøy Padlet er for å kunne kommunisere, få tilbakemeldinger, og for å lage en plattform for å dele ideer, og at elevene kan gi tilbakemeldinger på undervisningsopplegg, gruppearbeid og prosjekter i skolen. 


For å undersøke dette nærmere kan man gå inn på siden padlet.com. Et unikt verktøy for lærere når man skal kommunisere med elevene, i tillegg til å få tilbakemeldinger på ulike undervisnings prosjekt og annet som skjer i skolen.  

tirsdag 14. oktober 2014

ETwinning

På sist samling ble vi studentene kjent med en læringsplattform som legger til rette for samarbeid både nasjonalt og internasjonalt; eTwinning. Etter den inspirerende videoen vi fikk se på samling, og gjennom et lite dypdykk hjemme, ser jeg et stort potensial for å jobbe med dette når jeg kommer ut i skolen.

Gjennom eTwinning kan skoler på tvers av landegrenser dele kunnskap om sin kultur, språk og skape relasjoner med andre langt borte. Men det som gjør denne plattformen for læring ekstra spennende er mulighetene som ligger i å utvikle elevenes digitale ferdigheter innen multimodal tekstskaping, som å bruke photostory, skype og powerpoint. Her ligger et hav muligheter. For å finne ut mer kan man finne ut mere her.

Digitale verktøy og stasjonsarbeid

Jeg har gjennom praksis på ulike skoler erfart at det er endel ulike forutsetninger elevene har med seg når de starter på skolen, iforhold til bruk og forståelse av digitale verktøy,
På den skolen jeg sogner til, bruker de digitale verktøy etter andre uke på 1.trinn, da elevene blir introdusert for arbeidsformen " Stasjonsarbeid", som ble utviklet på 1990- tallet av blant annet Trageton.
                                                                             

 Mange skoler har ikke råd til et helt klassesett med PCer eller nettbrett, Men gjennom stasjonsarbeid hvor elevene jobber i grupper på 5-6, kan alle gjennom skoledagen få jobbe minst 15 minutter på PC, med oppgaver fra nettressurser som for eksempel Bokstavkongen, Multi eller Salaby, Læreren får da et helt annet utgangspunkt for å kunne se hver enkelt elev bedre, da de er delt i grupper og lettere å kartlegge/ observere.



torsdag 9. oktober 2014

Håndskrift i norsk

I min praksis i studieår 2 fikk vi studentene i oppgave å gjennomføre prosessorientert skriving med elevene på 3.trinn. Etter å ha gjennomgått ulike strategier for å komme igang med skrivingen med elevene (som for eksempel et tankekart, og " fisken" med en god innledning, hoveddel og slutt), startet elevene med skrivingen hvor tema var "hobby".
En av guttene, som var kjent for å være endel ukonsentrert , ville ikke skrive. Det virket som han hadde visse vansker med håndskriften, men var full av ideer om hva han kunne skrive. Det ble tre setninger, så gav han opp.
Dagen etter fortsatte vi med skrivingen, og gutten satt bare å så i luften eller forstyrret de bak seg. Jeg satte meg med han og snakket om hva han hadde gjort i det siste, om det var noe spesielt som hadde skjedd som han kunne skrive om. Deretter foreslo jeg at hvis han fikk skrive rett i Word, at han da måtte skrive minst en halv side. Eleven lyste opp og motivasjonen var tydelig på plass.
Da jeg etter en stund kikket på det han hadde skrevet, var en hel side fylt med en svært god historie. Da ringte klokka, men gutten ville fortsette å skrive!
Moro å se hvordan gutten endret sin motivasjon på flekken, da han kunne få fortalt sin historie uten å hemmes av skrivingen.

Jeg mener at håndskriften helt klart har sin viktige plass i norsken, men at man bør bruke skjønn for hva som er hensiktsmessig i forhold til oppgavelyden. Her var jo målet å lage en god og hel historie med bruk av ulike strategier. Hva mener dere er dette?

mandag 15. september 2014

HØSTTUR MED NORSK2!

På første samling i Norsk 2 dro studenter og lærere på tur til Soløyvannet og videre til Breiva, som vi fulgte tilbake til Bertnes.
Som så mange dager sommeren og høsten 2014, var også været på vår side denne dagen, med strålende sol og behagelig temperatur.                          

Soløyvannet


 I tillegg til å bli bedre kjent med mine medstudenter, og få rike naturopplevelser, var det interessant å se Bodøs første kraftstasjon, som ligger øverst i utspringet til elven Breiva.                                                                          


fredag 29. august 2014

Mitt første blogginnlegg

Høsten er i anmarsj, og studiet, Norsk2, er igang på lærerutdanningen. Her inngår en viktig del av studiet å bli kjent i bloggingens verden!

 I startgropa for en lang skolegang